V obcích na Opavsku vysychají zdroje pitné vody

24.03.2009 14:15

 

Martin Knitl  22.03.2009 10:31

Autor:  
tif 

V obcích vysychají zdroje pitné vody. Jde o vesnice, které využívají vlastní vrty a pozorují výrazný pokles hladiny spodní vody. Příkladem je Opavsko, kde mají starostové strach z úplného zavření obecních kohoutků. 

Podzemní voda stále ubývá a je zřejmě jen otázkou času, kdy zdroje úplně vyschnou, obává se starosta Píště u česko-polské hranice František Jaroš. "Máme dva hlubinné vrty a během roku 2008 tam poklesla hladina o téměř pět metrů, což je hodně. A neobnovuje se," dodal.

V Píšti na Opavsku platí lidé za vodu mnohem méně než jinde, což je výhodou, o kterou teď mohou přijít. Nepomohlo totiž ani mechanické vyčištění vrtů a na řadě je jedna z posledních možností - cesta chemická.

"Ovšem budeme se muset připravovat, kdyby ta věc skutečně gradovala tak, že té vody bude dále výrazně ubývat. Musíme být připraveni na nějaký přivaděč směrem od Vřesiny z Kružberka," upozorňuje dále starosta.

Obec Píšť se ještě na Severomoravské vodovody a kanalizace neobrátila. To už ale udělaly nedaleké Bolatice, dodává starosta Herbert Pavera. I tady jsou a budou problémy s pitnou vodou.

"Kdybychom od Dolního Benešova přivedli až do Bolatic přivaděč pitné vody a tím bychom měli zabezpečen náhradní zdroj, abychom opravdu nemuseli řešit větší problémy, že budeme bez vody třeba i několik dnů nebo dokonce týdnů," říká Pavera.

Vodárenská společnost jedná kromě Bolatic například i s Vřesinou a nebo s obcí Závada. Dá se proto předpokládat, že stále více vesnic nakonec opustí své levné zdroje a chtě nechtě napojí své obyvatele na sice dražší ale mnohem jistější otočení vodovodním kohoutkem.


 

ČRo Ostrava pořad: Zprávy  - každou hodinu  

 

Zpět