Kalná voda, to je v pořádku

28.02.2009 18:20

 31. ledna 2009 0:00

Vodárny lidem tvrdily, že zakalená voda je v pořádku. Nezávislý rozbor: zákal a nadbytek železa

Prostějov - Obavy lidí z jižní části Prostějova, že jim před čtrnácti dny tekla z kohoutků nevyhovující voda, vzrostly. Ačkoliv vodárny ubezpečují, že kromě barvy, chuti či zápachu bylo všechno v pořádku, obyvatelé jednoho z domů si nechali udělat rozbor v nezávislé laboratoři. Ten prokázal, že voda byla zakalená a obsahovala nadměrné množství železa. Předběžné výsledky dokonce naznačily nepovolené množství takzvaných koliformních bakterií. Společnost Moravská vodárenská se za problémy včera opět omluvila. Potížeproduktech. „Ráno jsem si natočila vodu a hned jsem ucítila něco jako naftalín. Bylo vidět, že voda není normální. Byla bílá, bublala a zapáchala. Na oběd jsem použila balenou vodu z obchodu. Ve varné konvici dokonce zůstala jakási rezavě hnědá sedlina místo obvyklého vodního kamene,“ popsala problémy Monika Obračajová. s vodou nastaly v Prostějově poté, co vodárny začaly využívat nové potrubí v jižní části města. Z kohoutků tekla zakalená kapalina, která zapáchala po naftalínu nebo ropných

Když hrozí riziko, mají nám to říct Společenství vlastníků jednoho ze zdejších domů neváhalo a v nezávislé laboratoři si nechalo udělat rozbor. Ten prokázal, že voda je nevyhovující. Předběžné výsledky odhalily zvýšené množství koliformních bakterií, železa a zákalu. Definitivní výsledek pak koliformní bakterie naštěstí vyloučil, zákal a železo však potvrdil.

„Pokud si platíme vodu, měla by být v pořádku. Když hrozí nějaké riziko, měli nám říct, abychom si raději dávali pozor a vodu převařovali nebo si kupovali balenou. Pracovník vodáren, kterého jsme přivolali, tvrdil, že voda je nezávadná, ale ona podle nezávislého rozboru nebyla. Ještě jsme nepřemýšleli, co s výsledky uděláme,“ řekl člen společenství vlastníků František Kopa.

Moravská vodárenská připustila, že její rozbory sice potvrdily zhoršené vlastnosti vody, barvu, chuť a zápach, ale mikrobiologická část byla v normě. Společnost udělala i další rozbor, který vyloučil ropné látky, které byly cítit.

„O výsledcích jsme informovali hygienickou stanici, vodoprávní úřad i obyvatelstvo. Jakmile jsme obdrželi kompletní výsledky, náš pracovník informoval obyvatele,“ uvedla mluvčí vodáren Helena Koutná.

„Pracovník také kontaktoval stěžovatele bezprostředně po události i později a konzultoval smožnosti použití vody. Po proplachu se voda rychle dostala na původní úroveň. Mohu jen zopakovat, že za tuto naprosto výjimečnou událost se Moravská vodárenská omlouvá,“ dodala Koutná. nimi

Dáša Bartošová z prostějovské hygienické stanice upozornila na to, že u nezávislého rozboru může být problém s odběrem vzorku. „Moravská vodárenská má akreditovanou laboratoř i certifikát k odběru. Postup je přesně stanoven, skleničky musejí být sterilní, při odběru se totiž voda může kontaminovat. Jejich rozbory vyšly dobře,“ řekla.

František Kopa ze společenství vlastníků však namítá, že veškerá opatření dodržel. Za rozbor zaplatil zhruba tisíc korun. „Přímo z laboratoře jsme měli čisté sterilní nádoby a pracovníci nás poučili o postupu, jak vodu odebrat. Nejde nám o nějakou náhradu škody, ale o to, že nás měl někdo dopředu informovat a upozornit na rizika,“ míní.

Žádné zdravotní problémy obyvatelé jižní části Prostějova neměli. Zakalenou páchnoucí vodu samozřejmě nepili, zvýšené množství železa na 0,731 mikrogramů na litr by krátkodobě nemělo nic udělat. Horší je to s koliformními bakteriemi. Ty se běžně vyskytují v trávicím traktu a půdě, mohou však obsahovat patogenní kmeny, proto je v pitné vodě stanoven limit. „Mohly by způsobit střevní potíže,“ řekla hygienička Bartošová.

Definitivní výsledky je nakonec nepotvrdily. „Vzorek pitné vody nevyhovuje limitům vyhlášky v ukazatelích zákal a železo,“ uvedla každopádně Šárka Kubová, zástupce vedoucího laboratoře společnosti Litolab, kde si Prostějované nechali rozbor udělat.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Autor:

  • MICHAL ŠVERDÍK

 

Zpět