Pitná voda při cestování

22.03.2009 12:30

V exotických zemích bychom neměli pít vodu dokonce ani z horských potoků či obecných studen. Aternativou ke kupované balené vodě je chemické čištění.

Následující rady pro přípravu pitné vody pro Vás připravil tým Katadyn.

Možná si to ani neuvědomujeme, ale pitná voda dnes opravdovým klenotem. Celých 97% světových vodních zásob představuje slaná mořská voda, dvě třetiny sladkovodních rezerv na naší Modré planetě se nachází ve formě polárních ledovců. Dostupné sladkovodní zásoby jsou velmi omezené a představují pouhé 1 % z celkových světových zásob vody. Ani to však ještě neznamená, že se jedná o vodu pitnou.  Při cestování vždy podstupujeme vyšší riziko onemocnění.Nejčastější onemocnění mají příčinu právě v závadné pitné vodě. Znečištěná a neupravená voda může mít za následky břišní tyfus, choleru, amebiózu, žloutenku, střevní otravu a mnoho jiných vážných, dokonce smrtelných nemocí. Nejjednodušší a nejpohodlnější, jak se rizikům vyhnout, je pochopitelně koupit si vodu balenou. Kupovaná voda však může být poměrně drahá, závadná, nebo se nedá v odlehlých oblastech vůbec sehnat. Je tedy třeba najít ještě další způsob získávání pitné vody..

Každý den se na světě spotřebuje 5.500 milionů m3 vody. Toto nepředstavitelné množství je zatím dostupné, nicméně přístup k vodě je velmi nerovnoměrný, pokud jde o jednotlivé státy a kontinenty. Dostupnost pitné vody v některých regionech závisí z velké míry na sezónních teplotních výkyvech a četnosti srážek. Význam moderních technologií na výrobu pitné vody (desalinační zařízení a technologie pro získávání vody z polárních ledovců) proto každým dnem narůstá a již dnes mají nepostradatelnou úlohu při zajištění dostatečného množství pitné vody v globálním měřítku.

Ať už cestujeme pracovně, na pobytovou dovolenou nebo pro hledání příjemných exotických zážitků, neměli bychom zapomínat na své zdraví. Při cestování totiž vždy podstupujeme vyšší rizika onemocnění. Ta nejčastější mají příčinu v závadné pitné vodě. Cestovatelé a turisté se dnes běžně dostávají do vzdálených zemí a regionů, kde často předem neznají místní hygienické podmínky a přístup k nezávadné pitné vodě. V neupravené vodě se to životem jen hemží. Jediná kapka může obsahovat miliony mikroorganizmů, které mohou rychle ochromit i dobře vyladěný lidský organismus.Staré pravidlo založené na převaření vody, používané od dob kolonizace, dnes patří spíše mezi encyklopedické poučky. Pro současné cestovatele totiž není příliš praktické. Ve vyšší nadmořské výšce dosahuje voda varu při nižší teplotě a krátké převaření nestačí k její sterilizaci. Převařením navíc nezbavíme vodu mechanických nečistot a také některých odolných virů jako je například virus hepatitidy. Uvážíme-li k tomu náročnost na energii a skutečnost, že převařená voda nechutná dvakrát dobře, pochopíme, že pro delší cesty a expedice tento způsob úpravy vody zkrátka není to pravé.

Moderní cestovatelé spoléhají na podstatně účinnější a rychlejší způsob výroby pitné vody v terénu, kterým je mikrofiltrace a chemická dezinfekce.Cestovní vodní filtry dnes využívají pokročilou technologii hloubkové fyzikální mikrofiltrace, tzn. filtrace prostřednictvím membrány vyrobené ze zvlněného skelného vlákna nebo postříbřeného keramického elementu. Při průchodu vody přes membránu s filtračními kanálky o velikosti ≤0,3 μm (0,0003 mm) dochází k zachycení nebezpečných bakterií a odolných patogenních prvoků (protozoa). Prvoci Giardia a Cryptosporidium jsou patogenní mikroorganismy přenášené většinou exkrementy zvířat. Jsou nejrozšířenějším „zabijákem" vody a vyskytují se po celém světě bez ohledu na teplotu vody či nadmořskou výšku.

Pokud jde o chemické ošetření pitné vody, na trhu existuje řada preparátů. Mezi praktičností a účinností mohou ale být u jednotlivých přípravků velké rozdíly. Při výběru vhodného dezinfekčního přípravku na cesty je dobré uvážit především typ dezinfekční látky a praktičnost, tedy formu a způsob dávkování přípravku. Z pohledu snadnosti dávkování jednoznačně vedou tablety, které vždy nadávkujeme s maximální přesností a které zároveň nepředstavují riziko rozlití v batohu na rozdíl od tekutých dezinfekčních přípravků. Forma tablet v blistrovém balení je navíc výhodná i z hlediska životnosti. Blistr totiž chrání každou tabletu zvlášť mechanicky a také před kontaktem s vlhkostí a okolní atmosférou. Výběr dezinfekční látky by měl vycházet z toho, v jakých situacích budete přípravek používat. Pro výpravy do přírody i cesty do exotických oblastí je vhodné využít především přípravky na bázi chloru a jodu (nebo také oxid chloričitý, ale ten je v našich podmínkách jen těžko dostupný). Jak chlor, tak i jod vodu bezpečně a rychle zdezinfikují, tím že usmrtí běžně rozšířené patogeny. Některé moderní přípravky obsahují kromě chloru také stříbrné ionty, které ošetřenou vodu současně konzervují až na 6 měsíců, tj. ochrání připravenou pitnou vodu před opětovným „zkažením" mikroby, které pronikají do vody z okolí a geometrickou řadou se v ní množí.

Chemická dezinfekce nicméně není všespasitelná. Chemické přípravky je smysluplné používat výhradně k ošetření čiré vody. Jakýkoli, byť mírný, zákal může způsobit, že voda nebude dostatečně vydezinfikována. Malé nerozpuštěné částice, jejichž přítomnost se projevuje zákalem vody, mohou být kontaminovány patogeny, ke kterým se dezinfekční prostředek nemusí dostat.  Účinná látka se deaktivuje s částicí zákalu a není jí dostatek k eliminaci patogenu. V oblastech, kde je k dispozici pouze zakalená voda (např. při cestách do Afriky), je před chemickou dezinfekcí vždy nutné vodu mechanicky přefiltrovat. Dostatečně jemný filtr (s velikostí pórů ≤0,3 μm) totiž zbaví vodu kromě řas, bakterií a jemných mechanických částic také odolných prvoků (cyst), které jsou například vůči chlorovým přípravkům velmi rezistentní. Následný přídavek dezinfekčního přípravku obsahujícího chlor či jod zneškodní eventuální volné viry. Tento postup je jedinou stoprocentně jistou metodou přípravy mikrobiologicky bezpečné vody kdekoli na světě.

V praxi se vyplatí dodržovat i při mírně zakalené vodě následující postup:
1/ Odstranění kalů a mikrobů prostřednictvím mechanického vodního filtru

2/ Následná dezinfekce případných volných virů ošetřením čiré vody jódem nebo chlorem

3/ Při dezinfekci chlorem je možné odstranit nepříjemné chuťové stopy dezinfekční látky prostřednictvím některého dechloračního činidla.

PREVENCE ONEMOCNĚNÍ Z PITNÉ VODY - CO BYCHOM MĚLI VĚDĚT

* Chemické dezinfekční přípravky používejte jen v naprosto čiré vodě

* Bezkonkurenčně nejlepším řešením je kombinace chemie s kvalitním cestovním filtrem

* Příprava pitné vody na cestách prostřednictvím cestovních filtrů a chemické dezinfekce je pro cestovatele nejbezpečnějším řešením a je i cenově výhodná

Pro HedvábnouStezku.cz připravil tým Katadyn - čistá voda na cesty.


HedvabnouStezku.cz založili a provozují cestovatelé pro cestovatele. Veškeré příjmy z inzerce věnujeme na neziskové projekty prostřednictvím Expedičního fondu. Hedvábná stezka je pro nás symbolem. Lidé po ní putují už 2500 let, ale taková cesta stále vyžaduje odvahu a vytrvalost. Na Hedvábné stezce i dnes každý prožije „svá vlastní dobrodružství" a „objeví pro sebe" nová místa nebo třeba sám sebe. Doba objevů a dobrodružství zdaleka neskončila. Kdo chce, ten je i dnes najde na mnoha místech světa.

Pondělí, 19. leden 2009, tým Katadyn

Zpět