Nechutná vám voda?

28.02.2009 18:15

Nechutná vám voda? Upravte si ji

26. srpna 2005  11:00

Máte pocit, že vaše voda není v pořádku? Je kalná, zdá se vám příliš tvrdá nebo vám prostě jen nechutná? Všechny tyto nedostatky mohou odstranit vhodně volené filtry, důležité je však znát, jaké nedostatky se ve vodě vyskytují.

Ne každý má vodu čistou a nezávadnou. Na rez, vodní kámen, mechanické nečistoty i na odstranění přebytečného chloru a dusičnanů existuje mnoho typů vodních filtrů.

Prvním krokem by mělo být ověření jakosti vody. Lidé, kterým doma teče voda z veřejného vodovodu, si mohou zjistit její kvalitu dotazem na příslušné vodárně, která je povinna jim tyto informace bezplatně poskytnout. Ti, kteří mají vlastní studnu, by si měli nejprve nechat udělat rozbor vody v akreditované laboratoři.

Je kvalitní, ale přesto vám nechutnáMůže se stát, že pitná voda neobsahuje žádné nečistoty, přesto její chuť neodpovídá vašim představám. Třeba tím, že je v ní chlor, který přidávají vodárenské společnosti, aby zabránily množení nebezpečných bakterií. Vhodným řešením v kuchyni by mohl být takzvaný nádobový vodní filtr, nejjednodušší a také nejlevnější zařízení pro úpravu pitné vody.

Uhlíkový filtr zbaví pitnou vodu nepříjemné chuti, chloru, zákalu a zápachu, výjimečně i dusičnanů a nemění její minerální složení. Filtruje studenou vodu z veřejných vodovodů a bakteriálně nezávadnou vodu studniční.

"Aby se po odstranění chloru zabránilo dalšímu množení bakterií, přidává se do filtrační vložky minimální množství stříbra,“ říká Jana Konečná z brněnské firmy, která přístroje prodává. Filtry se dají pořídit už od 600 korun.

Je také důležité vědět, že filtrační vložka se musí pravidelně měnit, většinou po průtoku určitého množství vody, které musí být uvedeno v návodu k použití, nejdéle však za tři čtvrtě roku. Ceny filtračních vložek se pohybují v rozmezí několika stokorun. Každopádně přijde přefiltrovaná vody daleko levněji než pravidelné kupování vody balené.

Převařování vody nepomůže. Pokud je voda znečištěna chemickými látkami, nádobový kuchyňský filtr nepomůže. Nic platné není ani svaření vody. "Varem se chemické složení vody nezmění, a pokud ano, tak k horšímu. Odpařením části vody se přítomné látky, například dusičnany, zahustí a koncentrují," varuje František Kožíšek z Národního referenčního centra pro pitnou vodu.

Když je voda znečištěna chemickými látkami, je vhodný filtr, který se umístí těsně před kuchyňskou vodovodní baterii nebo se postaví přímo na linku a připojí k vodovodu. Má samostatný vývod, takže hospodyňka se může rozhodnout, zda použije přefiltrovanou, nebo neupravenou vodu. Proto se tomu také říká zařízení třetího kohoutku.

Zuzana Kohoutová, MF Dnes

Zpět