Kalná voda bude čistá do měsíce...

17.03.2009 07:00

Střelské Hoštice - Z vodovodních kohoutků ve Střelských Hošticích teče podle místích už přibližně dva roky kalná voda. Společnost Vodovody  a kanalizace Jižní Čechy (VaK) slíbila, že zmodernizuje technologii úpravny vody a problémy vyřeší.

Autor:
Klára Alešová


aktualizováno 21.10.2008 14:19

Úpravna vody Střelské Hoštice.

Autor: DENÍK/Slávka Petráková

Řešení problému s pitnou vodou
– Problémy s kalnou vodou by měly být vyřešeny do poloviny listopadu.
– Společnost Vodovody a kanalizace Jižní Čechy už od srpna pracuje na rekonstrukci úpravny vody ve Střelských Hošticích.
– Úpravy mají vyjít na přibližně 6 milionů korun a mají lidem zaručit kvalitní pitnou vodu.

„Nechceme kalnou a páchnoucí vodu,“ láteří lidé ze Střelských Hoštic. Z vodovodních kohoutků jim taková teče už přes dva roky.

Společnost Vodovody a kanalizace Jižní Čechy, a.s. (VAK) jim slíbila, že zmodernizuje technologii úpravny vody a problémy vyřeší. „Práce už začaly a voda je ještě horší než předtím. Někdy teče čistá, někdy hnědá. Nikdy nevíme, kdy jaká poteče. Bílé prádlo je z takové vody celé zažloutlé, už nejde vybělit,“ lamentují ženy.

V pondělí 6. října přijal VAK, který vodovodní sítě ve Střelských Hošticích spravuje, asi pět telefonických stížností na špatnou vodu. Podle vedoucího oddělení rozvoje VAKu Jana Jindry byly důvodem zhoršení kvality vody práce na rekonstrukci úpravny vody ve Střelských Hošticích. „Zahájili jsme proto náhradní zásobování dvěma cisternami s pitnou vodou. Druhý den už byla voda v pořádku,“ poznamenal. Podle Hoštických druhý den ještě zdaleka čistá nebyla. A problém je dlouhodobý. Jak uvedl Jindra, vše by se mělo vyřešit do poloviny listopadu, kdy má dojít k modernizaci místní úpravny vody. „Ihned po dokončení veškerých stavebních prací provedeme řádné odkalení vodovodního řadu a vyčištění vodojemu,“ doplnil.

Ve vodě z veřejné sítě jsou podle něj v souvislosti s rekonstrukcí vyšší hodnoty železa. To má vliv na její zabarvení. „Nepřekračují ale hygienickou normu a voda není zdravotně závadná. „Jde navíc jen o krátkodobý stav. Prosíme všechny lidi o trpělivost,“ dodal za VAK Jan Jindra.

Obyvatelé: Kalná voda nám ničí bojlery a myčky nádobí

Lidé ze Střelských Hoštic odmítají vařit z pitné vody. Z kohoutků teče často kalná a zapáchá. „Nespraví se to ani převařením. Copak mohu nosit zákazníkům zabarvenou vodu na čaj? Už aby to někdo vyřešil,“ říká majitelka místního motorestu Miloslava Doubková.

Stejný problém trápí většinu lidí v obci. Voda zanáší varné konvice, bojlery, myčky a usazuje se na vanách a záchodech. „V napuštěné skleničce je na dně vidět, jak se kal usazuje. Několikrát už jsem musel nechat vyčistit bojler. Zajímalo by mě, kdo nám takové škody nahradí,“ zmínil se další z obyvatel. Své jméno ale uvádět nechtěl.

Od společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy, a.s. (VaK) lidé odškodnění čekat nemohou. „To jim dát, bohužel, nemůžeme. Úpravna vody byla v havarijním stavu a museli jsme se co nejrychleji pustit do rekonstrukce. Některé částečky se ve filtrech spotřebičů mohou zachycovat, ale prosíme lidi o trpělivost. Do poloviny listopadu by měla téct voda stoprocentní kvality,“ zmínila se tisková mluvčí VaKu Renáta Kollarczyková.

Společnost VaK vyhlásila podle některých lidí ze Střelských Hoštic vodu jako užitkovou. To popřel starosta obce Petr Janoch. „Ještě před rekonstrukcí úpravny vody, která by měla její kvalitu nadobro zlepšit, se jednalo s VaKem o tom, že by mohla být voda v kohoutcích na dobu oprav vyhlášená jako užitková. S tím jsme ale jako obec nesouhlasili a proti byla i hygiena. Nechtěli jsme nechat lidi úplně bez vody. Pokud je kalná, zajišťuje VaK pitnou vodu cisternou,“ říká Janoch.

Obyvatelé Střelských Hoštic se podle něj nemusejí bát, že jim z vodovodních kohoutků teče jiná než pitná voda. „O takové změně bychom museli vědět dopředu a musela by být zavedena náhradní dodávka vody,“ poznamenal starosta Střelských Hoštic.

Kvalita pitné vody
Za zakalení vody ve Střelských Hošticích může podle společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy zvýšený obsah železa. Stále podle VaKu splňuje všechny normy pro kvalitu pitné vody. Podle vedoucího oddělení rozvoje společnosti Jana Jindry hodnoty nepřekračují hygienickou normu a voda není zdravotně závadná.

Jak se vás dotklo zhoršení vody?

Denisa Draxalová, Střelské Hoštice: Když teče špinavá voda, chodíme do cisterny, když je tu, nebo kupujeme balenou vodu. Nikdy ale předem nevíme, co z kohoutků poteče.

  Veronika Járová, Střelské Hoštice: Voda teče špinavá a zapáchající dost často, někdy i několik dní v kuse. Proto ji musíme převařovat nebo si chodit pro jinou do cisterny.

 Marie Patočková, Střelské Hoštice: Vnučka si na mytí vodu převařuje, protože mívá ekzémy. Já když si z ní udělám čaj, mívám střevní problémy. Kupuji raději balenou.

  Marie Pešková, Střelské Hoštice: Vodu si nosím z obchodu, protože z té z kohoutku nejde vařit. Na mytí taháme kýble vody ze studny. Horší voda bývá koncem týdne.

 


 

Zpět